Eğitimde Hipnoz

Sınav stresi yaşayan öğrenciler için hipnoz yöntemi son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Okula uyum sorunu yaşayan anasınıfı veya kreş öğrencisinin okula uyumunu sağlamak mümkündür. Ya da sınav stresi ve sınav heyecanı yaşayan eğitim her kademesindeki öğrencilerin kaygılarını dindirmeyi hipnoz yöntemi yoluyla yapılan hipnoterapi ile çözüm bulabilirsiniz. Öğrencinin ders çalışmak istediği halde ders çalışamama durumlarında da son derece başarılı sonuçlar almak mümkün hale gelmektedir.

Ülkemizde sınav sistemi her basamakta karşımıza çıkmaktadır. TEOG, YGS, LYS, KPSS, TUS ve daha bir çok sınav hayatın normali haline gelmiştir. Rekabet yoluyla öğrencilerin başarı seviyelerinin ölçülmesi sistemi gibi görünen öğrenci seçme sistemimizin eleştirilecek bir çok yönü bulunmaktadır. En önemlisi de rekabet yaratarak başarıyı artırma amacıdır. Rekabet yaratılması öğrencilerin doğal olarak yarışma psikolojisine girmesine neden olmaktadır. Eğitimde yarışarak değil paylaşarak öğrenme sağlanmalıdır. Sonuç odaklı değil süreç odaklı olmalıdır. Ezber bilgilere değil de zevk alarak öğrenme sağlanmalıdır. Standart eğitim değil de bireysel farklılıklara önem veren bireysel yetenekleri ön plana alan bir eğitim olmalıdır.

Halihazırda varolan eğitim sisteminin yarattığı sınav stresi ve sınav heyecanında, öğrenci ders çalışmak istediği halde ders çalışamadığı hallerde, motivasyon sağlamada, dikkati toplamada, konsantrasyon sağlamakta, başarısızlık korkusunda, planlı programlı disiplinli çalışma konularında… oldukça yararlı sonuçlar alınabilmektedir. Varolan eğitim öğretim sisteminde; başarı elde etme odaklı rekabet yaratılmış olması durumu öğrenciler üzerinde baskı yaratmaktadır. Öğrencilerin “ ya başaramazsam “ korkusu yaşamasına neden olmaktadır. LYS – YGS – KPSS -TUS  gibi sınavlar, varolan eğitim sisteminin sonucu olarak öğrencilerde baskı oluşturmaktadır. Bu baskı ise bazı öğrencilerin aşırı stres yaşamasına, başarı seviyelerinin azalmasına neden olmaktadır. Öğrenciler sınavlar öncesi ve sınav sırasında korku, kaygı ve endişe yaşamaktalar. Başarısızlık korkusu ve Stres nedeniyle, beklenenden çok daha az başarı gösterebilmekteler. Potansiyel olarak başarı seviyesinin çok daha altında başarı ile karşılaşan öğrenci için; bundan sonra gelen sınavlar konusunda “ zaten başaramayacağım “  inancına sebep olmaktadır.

Öğrenmede kaygı miktarı çok önemli olabilmektedir. Ders çalışma ve öğrenme sürecinde kaygının az olması ile kaygının fazla olması, öğrenme düzeyi üzerinde olumsuz etki sağlamaktadır. Ancak kaygının seviyesi normal seviyelerde ise öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. Normal seviyedeki kaygı ise kişiden kişiye değişken olabilmektedir. Normal denilebilecek kaygı seviyesi ise  istenen bir durumdur. Bu noktada öğrencilerin başarı seviyesini yükseltebilmeleri için düzenli çalışmalarının yanısıra; sınav heyecanı, sınav stresi, motivasyon sağlama, motivasyonu devam ettirme, düzenli sürekli ve sistemli çalışma alışkanlığı edinme, öğrendiği bilgileri tekrar yoluyla saklama, konsantrasyon becerisini artırma, kendine güvenini güçlendirme, ve öğrenme ile ilgili olumsuz inanç kalıplarını ortadan kaldırma gibi sorunları da çözümlenmesi gerekmektedir. Öğrenciler, sadece düzenli ders çalışmaları yeterli olamamaktadır. Dershane ve özel öğretmen yoluyla özel dersler alınması kimi zaman anlamsızlaşabilmektedir. Eğer öğrenciler, zihinsel ve ruhsal olarak, uygun zihinsel duruma ulaşabilirlerse sınav öncesi daha rahat biçimde ders çalışabilir ve sınav esnasında da kendi psikolojilerini denetleyerek gösterebilecekleri en iyi performansı ortaya koyabilirler.

Sınavlardaki başarı seviyesinin artırılması ile okul başarısının artırılmasına  yönelik  olarak  uygulanan  hipnoz ve hipnoterapi  ile  şu  olumlu değişme  ve  iyileşmeler oluşmaktadır.

  • Stres ve kaygının kontrol edilmesi
  • Konsantrasyonu sağlamayı
  • Dikkati yoğunlaştırmayı
  • Motivasyon sağlamayı
  • Öğrenmeyi engelleyen olumsuz yargı ve inançların giderilmesi
  • Hafızanın geliştirilmesi
  • Sınavda oluşabilecek kaygıyı minimize etme
  • Sınavdan önceki zamanlarda verimli ders çalışma yollarını edinmesi
  • Özgüvenin güçlendirilmesi
  • Başarıya olan inancın güçlendirilmesi
  • Sınav esnasında etkin zaman kullanmayı

sınav kaygısı ve sınav stresini azaltmayı amamçlayan hipnoz ve hipnoterapi yöntemiyle hedeflenen nokta, öğrencinin kendi kapasitesi dahilinde  yapabileceğinin en iyisini ortaya koymasına ve sadece sınav için değil  tüm hayatı boyunca yararlanabileceği bilgi ve becerileri kazanabilmesidir.

Kısacası Hipnoz ve Hipnoterapi ile ;

  • Kaygı ve korkudan uzak kendinize güvenerek ders çalışırsınız. Bşaracağınıza inanarak ve güvenerek motivasyonunuzu sağlamış bir şekilde ders çalışırsınız. Sevdiğiniz insanları hayal kırıklığına uğratırmıyım kaygısı yaşamadan dikkat ve motivasyonu sağlamış bir şekilde ders çalışırsınız. Planladığınız ders çalışma programını sürdürerek, disilinli çalışmayı  başarabilirsiniz. Ders çalışırken dalıp gitme gibi sorunlar yaşamazsınız.
  • Sınav esnasında kendinizden emin şekilde konsantre olur ve sorulara ve cevaplarına odaklanırsınız. Zamanı etkin kullanır ve daha etkin bir sınav  süreci yaşarsınız.
  • Sınavda en iyi sonucu elde etmeniz için varolan tüm potansiyelinizi en iyi şekilde değerlendirmiş olursunuz.